top of page
  • Writer's pictureKerk Chee Yee

Isu Pokoknya Bukan Rakyat Melaka Tidak Sudi Menerima Vaksin | 甲州疫苗问题并不是人民不想打疫苗

31 Julai 2021Secara dasarnya, saya menyokong inisiatif kerajaan negeri Melaka dalam menggalakkan rakyat menerima suntikan vaksin kerana vaksin membolehkan negara kita kembali ke landasan ekonomi dan kehidupan sosial yang biasa secepat mungkin.


Walaubagaimanapun, dalam konteks negeri Melaka, inisiatif pemberian rumah sebagai insentif menerima vaksin seolah-olahnya tidak menjawab isu-isu yang sedang dihadapi oleh rakyat Melaka dalam soal Vaksin.


Berdasarkan maklumat rasmi dalam website JKJAV, kadar pendaftaran vaksin dalam kalangan rakyat Melaka (populasi dewasa, setakat 11.59pm, 28 Julai 2021) ialah 94.1% atau 637,097 orang penerima. Ia juga merupakan negeri yang ke-6 tertinggi dari segi kadar pendaftaran (KL, Putrajaya, Selangor dan N. Sembilan ialah 100%).


Dari segi penerimaan vaksin, Melaka ada di tempat ke-9 (daripada 16) dan seramai 305,111 orang telah menerima dos 1 (mewakili 32.7% populasi dewasa, setakat 11.59pm, 28 Julai 2021).


Dengan kadar pendaftaran vaksin sebanyak 94.1%, ‘menggalakkan rakyat menerima vaksin’ bukan isu pokok dalam soal vaksin.


32.7% populasi dewasa dalam negeri Melaka adalah masih jauh daripada sasaran populasi untuk mencapai imuniti kelompok. Ramai lagi rakyat yang sudah berdaftar masih belum menerima temu janji suntikan vaksin.


Apa yang perlu dilakukan oleh kerajaan ialah memastikan bekalan vaksin tidak terganggu dan semua rakyat menerima suntikan vaksin secepat mungkin.


Apakah gunanya kerajaan negeri memberi rumah dan ‘menggalakkan rakyat menerima vaksin’ jikalau isunya bukan rakyat tidak mahu menerima vaksin?


YB Kerk Chee Yee

ADUN Ayer Keroh


《马来西亚前锋报》报道,甲州国盟政府宣布,凡接种冠病疫苗的州民,将有机会在马六甲或云顶高原赢取房屋。


原则上,我支持政府鼓励人民踊跃登记及接种疫苗,因为只有尽早让多数人民接种疫苗达到了集体免疫,我国经济才有望返回正轨,人民也可以恢复正常生活。


但是,以甲州的情况来看,政府的“接种赢取房屋”计划,似乎表示甲州国盟政府对甲州子民接种疫苗的问题一无所知,或者选择避而不谈。


根据新冠疫苗供应委员会(JKJAV)资料,截至7月28日晚上11点59分,甲州合格疫苗接种者的登记率是94.1%或相等于63万7097人,在全国排行第六。(联邦直辖区、布城、雪兰莪及森美兰的登记率达100%)


上述资料显示,甲州的疫苗接种方面,有30万5111人已经注射第一剂疫苗,占据合格疫苗接种者人口32.7%;甲州的疫苗接种率在全国16个州属或直辖区内排名第九。


甲州凭着94.1%的疫苗接种登记率,显示民众响应疫苗接种计划的程度理想,并不是州内疫苗接种计划存在的最大问题。


州政府如今必须关注的是,州内32.7%的合格疫苗接种人口,距离政府达致全体免疫的目标尚远,而且许多已经登记的州民至今仍未接获接种预约。


州政府致力确保州内疫苗供应不受影响,让州民尽速获得疫苗接种才是上上之策。


数据显示甲州面对的问题,并不在于州民不愿响应疫苗接种计划。那么州政府推出的“接种疫苗赢取房屋”奖掖倡议又有何用处?


郭子毅

爱极乐州议员


1 view0 comments

Comments


bottom of page